Rakel i USA

Mitt år som utbytesstudent i Dayton, Oregon

9/7-2015

Kategori: Innan avresan

Så jag funderar på att ha en blogg under min tid i USA trots allt. Många har föreslagit detta men min erfarenhet vad gäller bloggar är att de håller i kanske två veckor, högst en månad, innan man tröttnar. I och försig har jag inte försökt blogga sedan jag var tretton. Nu ska jag inte babbla på om vad som händer innan jag åker, varken om tekniska saker, som att jag fått mitt visum och köpt flygbiljett, eller vad jag ska göra medan jag är kvar i Sverige. Jag skulle dock kunna skriva några ord om familjen och staden jag blivit tilldelad.
 
Min värdfamilj bor i en liten stad som heter Dayton i Oregon. I Dayton bor ungefär 2500 pers, men trots den ringa folkmängden går ca 350 elever på Dayton High School. Min gissning är att några av eleverna bor (längre ut) på landet, utanför Dayton. Staden, eller byn, ligger ungefär en timme rakt nedanför Portland. Vad jag har hört är Portland en trevlig stad med gott kaffe, mycket konst och folk som cyklar, så det verkar ju lovande. Min far har lite kontakt med en tonårsförälskelse, berättade han idag, som bor i USA och sa att alla i Oregon var hälsofreaks. Hoppas det ligger lite sanning i det.
 
Familjen är bönder, hör och häpna. Eller, pappan i familjen sköter gårdarna — alla tre — och mamman är lärare till de två döttrarna. Döttrarna, som är sju respektive tio år gamla, har själva valt att bli homeschooled, vad det nu heter på svenska. Förutom mor, far och två döttrar finns även en mormor med i bilden, vad jag förstått är hon bara 55 år gammal! Mormodern är den enda i familjen som är religiös (kristen), så jag lär inte bli medsläpad till kyrkan varje söndag. Själv är jag ateist så det passar ganska bra. Fast det hade varit lite spännande med en religiös familj. Mamman försöker lära döttrarna lite om alla möjliga religioner, så de ska kunna göra ett val själva om de vill konvertera eller inte. Det tycker jag är en väldigt bra tanke och det är lugnande för mig att hon verkar så öppen till sinnes, den här modern.
 
På gårdarna odlar de root stocks till äppelträd och vindruvsplantor, dvs de säljer plantor. De odlar också en mängd andra grönsaker som de inte säljer. Detta måste betyda att de äter mycket grönsaker, vilket jag är rätt glad över. Var rädd att det skulle bli kött och pommes för hela slanten i ett år. Förutom odlingen har de tusentals höns, om det är till ägg eller kött vet jag ej och har inte haft mage att fråga än.
 
Flickorna håller båda på med dans, sång och gymnastik, så de håller sig nog ganska upptagna med träningar var och varannan dag. Jag lär dansa när jag är där, i samma skola som de. Hoppas de har modern dans.
 
Jag kommer kanske på mer att skriva innan jag åker. Från den tionde augusti jobbar skolans personal så då kan jag ha kontakt med dem gällande vad jag ska läsa för kurser när jag är där. Då kommer kanske ett nytt inlägg med funderingar kring det. Nu ska jag försöka fixa någon snygg design till den här bloggen, vi får se hur det går...
 
Tack för att du läste,
Rakel